مواد اولیه مورد استفاده در تهیه جیره قرقاول

0

مواد اولیه مورد استفاده در تهیه جیره قرقاول

مواد اولیه جهت تأمین انرژی :

الف -غلات :غلات از نظر انرژی غنی اند .

الیاف خام آنها کم است و میزان پروتئین خام آنها در مقایسه با دانه های روغنی کم است.

کیفیت پروتئین و غلات متغیر بوده و معمولاً پایین است. غلات از نظر فسفر متوسط و از نظر کلسیم فقیرند.

به جز ذرت زرد بقیه غلات از نظر پیش‌ساز ویتامین a فقیرند .ویتامین d در غلات کم است مقدار ویتامین e و (تیامین ) غنی بوده و از لحاظ ویتامین b۲ ریبوفلاوین b۱۲ کوبالامین و اسید پانتوتنیک فقیرند.

ذرت:

ذرت یکی از مواد غذایی اصلی مورد استفاده در تغذیه قرقاول می باشد.

میزان انرژی ذرت بسیار بالاست و معمولاً به تنهایی بزرگترین منبع انرژی جیره است.

ذرت زرد حاوی رنگیزه کریپتو گزانتین یا پیش مولکول ویتامین A است که در روده به ویتامین A تبدیل می گردد .

ذرت حاوی ۱۰ – ۹ درصد پروتئین خام بر اساس ماده خشک است.

میزان اسید آمینه لیزین و تریپتوفان در ذرت کم است.

از نقطه نظر فسفر متوسط و از نظر مقدار کلسیم فقیر است.

اگرچه ضرورت منبع عالی انرژی قابل هضم به شمار می‌آید ولی از لحاظ مقدار پروتئین فقیر بوده و پروتئین موجود در آن نیز دارای کیفیتی نامرغوب است.

۷۳ درصد دانه ذرت را نشاسته تشکیل می دهد و میزان فیبر دانه آن بسیار ناچیز و انرژی قابل متابولیسم آن زیاد است .

یک ذرت خوب نباید حاوی دانه های سوخته، کپک‌زده، نرم و یا شکسته بوده و رطوبت آن نباید بیش از ۱۴ درصد باشد.

با توجه به فصل رشد و شرایط انبار کردن ،کپک ها و سموم قارچی مرتبط با ذرت ممکن است مشکل ساز شوند.

آلودگی به آفلاتوکسین در ذرت های صدمه دیده از حشرات و رشد یافته در مناطق گرم و مرطوب معمولاً پرواز دارد و عملاً اثرات نامطلوب ناشی از این آلودگی را نمی توان از بین برد.

بنابراین نمونه‌های ذرت بایستی قبل از آسیاب و مخلوط کردن بررسی شوند.

گندم :

گندم پیش از اینکه به عنوان یک خوراک برای تغذیه پرندگان اهلی و سایر حیوانات مزرعه مطرح باشد یک غذای انسانی است.

با وجود این در شرایطی که قیمت غلات دیگر مانند ذرت افزایش یابند گندم می تواند به عنوان جایگزین بخشی از ذرت در نظر گرفته شود.

انرژی متابولیسمی گندم در مقایسه با ذرت اندکی کمتر است اما پروتئین بیشتری دارد .

به طور کلی مقدار پروتئین گندم از ذرت، جو و سور گوم بیشتر است اما میزان آن ثابت نبوده و تنوع پروتئینی در آن از سایر غلات بیشتر است.

میزان پروتئین گندم تحت تاثیر آب و هوا ،رقم محصول ،نوع خاک زیر کشت و شرایط اقلیمی منطقه ،بین ۱۹- ۹ درصد متغیر می باشد.

به همین دلیل در جیره های بر پایه گندم لازم است آنالیز شیمیایی دقیق از گندم مورد استفاده به عمل آید تا مکمل پروتئینی مناسب برای اضافه کردن به جیره مشخص شود.

با وجودی که گندم حاوی پروتئین بیشتری نسبت به ذرت میباشد و انرژی آن هم اندکی از ذرت کمتر است اما استفاده از مقادیر بالای آن در جیره ها مشکلاتی را برای جوجه ها به وجود می‌آورد.

گندم حاوی ۵ تا ۸ درصد از پنتوزان ها می باشد که سبب تغییر در چسبندگی مواد هضمی می شود و در نتیجه موجبات کاهش کلی در هضم خوراک و نیز ازدیاد رطوبت بستر را فراهم می نماید .

شکل فیزیکی گندم مورد استفاده در جیره پرندگان مهم است زیرا پودر نرم گندم به ویژه در صورت مرطوب شدن بسیار چسبناک است.

جیره های دارای مقدار بالای پودر نرم گندم به منقار پرندگان چسبیده و سبب کاهش مصرف خوراک ، ورود خوراک در آبخوری های قیفی و فراهم شدن محیط مناسب در دهان برای رشد باکتری ها و قارچ ها و نیز نوک زدن پرندگان به منقار یکدیگر می شوند.

این مشکلات از طریق آسیاب کردن درشت دانه گندم برطرف شود.

به همین دلیل توصیه می‌شود تنها ۵ تا ۱۰ درصد پودر نرم گندم در جیره جوجه های جوان و نیمچه ها افزوده شود در حالی که گندم نیم دانه شده به خوبی می تواند جایگزین بخش اعظمی از ذرت در جیره شود.

پرورش قرقاول فدک

برای سفارش انواع تخم قرقاول و جوجه قرقاول تماس بگیرید.
تلفن تماس: ۰۹۱۳۵۶۳۵۶۰۰

دفتر فروش: اصفهان، خیابان امام خمینی؛ خیابان حکیم صفایی، ۲۰۰ متر بعد از چهارراه باغ بهشت، پلاک ۱۳۵

مواد اولیه مورد استفاده در تهیه جیره قرقاول

فراورده های فرعی گندم:

سبوس گندم:

پوشش خارجی دانه گندم است و حاوی ۱۷ – ۱۵ درصد پروتئین خام و ۱۱ – ۹ درصد الیاف خام می باشد .

فیبر بالا ،حجم زیاد و انرژی قابل متابولیسم پایین از ویژگی‌های اصلی سبوس گندم است .

پروتئین آن نسبتاً زیاد و ترکیب اسیدهای آمینه آن شبیه گندم کامل می باشد.

برخی از پژوهشگران معتقد هستند که سبوس دارای اثر محرک رشد در پرندگان می باشد که هیچ گونه رابطه مستقیمی با فیبر جیره ندارد.

احتمالاً چنین تحریکی در رشد ممکن است از تغییر در جمعیت میکروبی روده به وجود آید.

میزان بالای سبوس در جیره رطوبت فضولات را افزایش می دهد.

زبره گندم :

از ذرات ریز سبوس، خورده گندم، آرد گندم و قدری کاه گندم تشکیل شده است.

این فراورده حاوی ۱۸ – ۱۶ درصد پروتئین خام و ۵/ ۹ درصد کمتر از الیاف خام است.

آرد جنین گندم:

به طور عمده جنین گندم مخلوط با زبره و سبوس است .

پروتئین خام آن ۲۸ – ۲۵ درصد بوده و بیش از ۷ درصد چربی خام دارد.

تریتیکاله :

تریتیکاله یک غله دور گه است که از تلاقی گندم با چاودار به دست می‌آید.

هدف از تلاقی دو غله مذکور ترکیب ویژگی‌های مطلوب گندم از جمله کیفیت دانه ،خصوصیات تولیدی و مقاومت به بیماری با سختی و قدرت رویشی چاودار بود.

سویه هایی که امروزه از تریتیکاله وجود دارد دارای پروتئینی معادل با گندم بوده و کیفیت پروتئین موجود در آن به دلیل داشتن نسبت بالایی از لایزین و اسیدهای آمینه گوگرد دار بهتر از پروتئین گندم می باشد.

قابلیت هضم نشاسته موجود در تریتیکاله شبیه گندم می باشد و مشکل فضولات چسبناک و آبکی نیز وجود ندارد.

در مناطقی که تریتیکاله در دسترس باشد مقادیر بالای آن را می‌توان در جیره های قرقاول استفاده کرد.

آسیاب بسیار نرم آن سبب چسبندگی نوک در پرندگان جوان می شود .

همچنین با مکمل های آنزیمی مناسب در جیره می توان ارزش غذایی آن را مانند گندم افزایش داد.

جو:

جو غله ای با انرژی و پروتئین متوسط است که ویژگی های آن بیشتر بین یولاف و گندم قرار دارد.

همچون سایر غلات از نظر ترکیب شیمیایی، نشاسته اصلی‌ترین جزء تشکیل دهنده جو بوده ،پس از آن الیاف و پروتئین قرار دارد.

در مقایسه با گندم پوشینه های داخلی و خارجی گلچه ها درج و هنگام رسیدن دانه، محکم به سطح آن چسبیده و در حین برداشت دانه نیز جدا نمی‌شود.

در صورتی که در بعضی واریته های جو دانه لخت و عریان می باشد زیرا پوشینک دانه هنگام کوبیدن (مانند گندم )از دانه جدا می گردد .

این نوع در اطلاع جو بدون پوسته نامیده می‌شود .

ارزش انرژی جو از ذرت کمتر است. جو نسبت به گندم دارای پروتئین کمتری است .

مقدار پروتئین جو به طور معمول ۱۱ تا ۱۲ درصد است اگر چه گاهی سطوح بالاتر ۱۴ تا ۱۶ درصد هم مشاهده شده است .

همانند سایر غلات کیفیت پروتئین جو مرغوب نبوده و به ویژه از نظر لایزین فقیر می باشد .

از آنجایی که پوسته ۷ تا ۲۵ درصد دانه جو را تشکیل می‌دهد و بخش اصلی آن شامل سلولز، همی سلولز ،لیگنین و مقدار کمی پروتئین می باشد انتظار می رود و جداسازی پوسته موجب افزایش ارزش غذایی آن گردد ولی جو بدون پوسته همچنان در مقایسه با ذرت از ارزش غذایی کمتری برخوردار می باشند.

قابلیت هضم جو در جوجه ها کمتر می باشد که احتمالا به علت وجود بتاگلوکان ها است .

جو دارای مقدار زیادی الیاف خام است و از این لحاظ مصرف آن در جیره پرندگان محدود است.

برنج:

یکی از مهمترین غلات جهان است که در تغذیه انسان مصرف می شود.

وقتی از برنج در تغذیه پرندگان اهلی استفاده می گردد که خیلی فراوان (ارزان) باشد یا به هر علت کیفیت مناسبی برای تغذیه انسان نداشته باشد.

برنج دارای حدود ۷ تا ۸ درصد پروتئین خام می باشد.

فرآورده های فرعی برنج :

پوسته برنج :

یک برآورده فرعی است که در استحصال برنج سفید از شلتوک برنج به دست می آید.

ارزش غذایی پوسته برنج بسیار کم است .

از پوسته ها به طور معمول به عنوان بستر پرندگان اهلی استفاده می شود.

سبوس برنج:

سبوس برنج طی مراحل تهیه برنج سفید حاصل می‌شود که حدود ۳۰ درصد وزن آن را سبوس داخلی و ۷۰ درصد بقیه، سبوس حقیقی می باشد.

سبوس داخلی برنج دارای چربی بسیار زیاد و فیبر پایین می باشد در حالیکه سبوس حقیقی دارای چربی پایین وفیبر زیاد است .

سبوس برنج به علت داشتن روغن زیاد به اکسیده شدن( فساد )بسیار حساس است.

با جدا کردن روغن می توان سبوس را به نحو بهتری نگهداری نمود .

در اغلب موارد مصرف سطوح بالای سبوس برنج سبب کاهش رشد و بازده غذایی می شود .

از سبوس برنج میتوان به جای سبوس گندم در جیره غذایی قرقاول استفاده کرد مشروط بر این که جیره غذایی حاوی مواد حجیم دیگر نباشد.

پرورش قرقاول فدک

برای سفارش انواع تخم قرقاول و جوجه قرقاول تماس بگیرید.
تلفن تماس: ۰۹۱۳۵۶۳۵۶۰۰

دفتر فروش: اصفهان، خیابان امام خمینی؛ خیابان حکیم صفایی، ۲۰۰ متر بعد از چهارراه باغ بهشت، پلاک ۱۳۵

مواد اولیه مورد استفاده در تهیه جیره قرقاول
مواد اولیه مورد استفاده در تهیه جیره قرقاول
ممکن است شما دوست داشته باشید